4rt SAFARI. JUNEDA.

Aquí hi ha vida!! Això és lo que vaig pensar quan vaig entrar al poble de Juneda. Los carrers són vius i plens de gent, almenys un dissabte al matí. Quan visitem pobles de Ponent acostumen a ser desèrtics. Descriuria Juneda com un laberint d'obres arquitectòniques sorprenents. Cada racó té lo seu encant. Què dir del carrer porxat? Des del cap del carrer, vaig veure com un noi baixava amb bicicleta mentre anava fent ziga-zagues, i em va semblar un moment de pel·lícula, on lo director diu “corten, toma buena”, hehehehe

Aquell dia solejat era perfecte. Lo Joan i jo no teníem pressa. Com de costum, vam anar a passejar amb l'excusa de conèixer territori. N'hi ha que van a córrer, d'altres van a la platja, doncs mira, nosaltres tenim aquesta estranya afició de visitar Ponent.  Passejant pels carrers de Juneda podem observar la Vila Closa. És tracta d'un antic recinte emmurallat. En alguns d'aquests carrers, les cases que hi destaquen són d'estil renaixentista. Trobem Cal Guiu, Cal Ratat o Vil·la Romana, amb portals adovellats i finestres d'arcs conopials rebaixats.
L'església parroquial d'estil barroc, aixecada allí al mig del poble, sota l'advocació de Transfiguració del Senyor.
En un dels accessos de la vila, obrint la muralla medieval, hi ha lo portal Lamarca o del Marca. D'estil gòtic, està format per 25 pedres adovellades. Si pregunteu a un Junedenc on és lo portal, et diran que és al carrer d'Arbeca, senzillament perquè és on hi ha l'inici del camí per anar a aquesta població. En un racó trobem una placa commemorativa curiosa. Es tracta de la casa pairal de qui fou l'impulsor de dur electricitat a Juneda.


Tornem al carrer porxat, que ens encanta, per a nosaltres una de les parts que no us podeu deixar de visitar si aneu a Juneda. Al mig del carrer, una altra placa curiosa, que ens indica que Juneda està a 264,4 metres d'altura sobre el nivell del mar Mediterrani. En aquesta part de la població, lo comerç està com si s'hagués aturat fa anys, botigues amb encant obertes al carrer.


Per acabar, no us podeu oblidar de passejar per la banqueta de Juneda. Hi ha los seus nou salts, lo laberint, etc... Us hi heu de perdre. Un paradís arbrat on lo silenci es trenca només per lo soroll de l'aigua del canal i dels ocells. 


LA PARAULA TRIADA:

Preservar: Protegir (algú o alguna cosa) d'un dany possible o probable, o de qualsevol fet no desitjat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

0 comentaris